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APPENDIX 2  
 

QUESTIONS AND ANSWERS  
 

AMENDMENTS TO THE MAIN MARKET LISTING REQUIREMENTS IN RELATION TO THE 
SUSTAINABILITY REPORTING REQUIREMENTS AND OTHER ENHANCEMENTS  

 
 
CHAPTER 2 – GENERAL 
 
Publication of Recognised Principal Adviser’s name in public documents 
 
2.30 XYZ is the Recognised Principal Adviser responsible for making the listing application 

on behalf of ABC Bhd. ABC Bhd is listed on the Main Market on 18 February 2025. 
Subsequently on 21 July 2025, ABC Bhd plans to undertake a corporate proposal and 
appoints PQR (another Recognised Principal Adviser) as its adviser. Must ABC Bhd 
name XYZ in the announcements and documents issued to its securities holders relating 
to the corporate proposal (“said public documents”)? 

 
Yes. Under paragraph 2.21C of the Main LR, ABC Bhd must continue to state the name of XYZ 
in all announcements to the Exchange and documents issued to its securities holders including 
the said public documents, for 2 full financial years from its admission to the Official List. In 
doing so, ABC Bhd must ensure that the statement does not imply that XYZ is responsible for 
the corporate proposal.  For example, ABC Bhd may provide the following statement in the said 
public documents: 
 
“XYZ was responsible for the admission of ABC Bhd to the Main Market on 18 February 2025. 
XYZ is not the adviser for the current corporate proposal and assumes no responsibility for the 
contents of this document and the corporate proposal undertaken by ABC Bhd.” 
 

 
 
CHAPTER 8 – CONTINUING LISTING OBLIGATIONS 
 
Mode of conducting general meetings  
 

8.58  Under paragraph 8.27A of the Main LR, a listed issuer must hold its general meeting at 
a physical venue in Malaysia (“Main Venue”) and if the listed issuer holds its general 
meeting at another physical venue concurrently or utilises virtual meeting technology 
for shareholders to attend the general meeting remotely, it must - 

 

• put in place the required processes, infrastructure and tools to support among 
others, a smooth broadcast of the general meeting and interactive participation 
by shareholders; and  

 

• ensure all shareholders are accorded with similar rights to speak and vote at the 
general meeting.  
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(a) Can a listed issuer hold its general meeting at the Main Venue only? 
 
A listed issuer may, under paragraph 8.27A of the Main LR, hold its general meeting 
at the Main Venue only. However, in deciding the mode of conducting general 
meetings, the listed issuer should aim to promote a wider shareholder engagement 
and encourage their participation at meetings. The mode of meeting should not be a 
means of managing attendance or limiting the ability of shareholders to participate in 
meetings, raise questions and vote. 
 

(b) How does a listed issuer provide “a smooth broadcast of the general meeting 
and interactive participation by shareholders” at its general meeting?  
 
A listed issuer may provide a smooth broadcast of its general meeting and interactive 
shareholder participation by using reliable technology or infrastructure that is able to –  
 
(i) support both video and audio broadcast of the general meeting which is 

accessible by shareholders with good internet connection. The broadcast must 
enable shareholders to follow the proceedings and participate in the meeting 
in real-time without undue interruption;  
 

(ii) allow shareholders to raise questions and communicate their views verbally 
and electronically in real-time; and  

 
(iii) allow shareholders to cast their votes by electronic means in real-time.  

 
The listed issuer should also provide guidance to shareholders on the requirements 
and methods of participating in the general meeting and undertake contingency 
planning to mitigate potential technical disruptions during the meeting. 

 
(c) How does a listed issuer ensure the shareholders are accorded with similar 

rights to speak and vote at the general meeting, particularly those who are 
attending the meeting remotely? 
 
A listed issuer may do so by providing the tools, infrastructure or technology that allows 
shareholders to submit real-time questions electronically and where possible, verbally 
as well.  
 
The listed issuer must ensure that all shareholders, whether attending in-person at the 
Main Venue or remotely are treated fairly and equally with respect to their rights to 
speak and vote. The listed issuer must also address and respond to all questions 
received in-person or remotely objectively and promptly.   

 
8.59 A listed issuer holds its general meeting at a Main Venue and concurrently uses virtual 

meeting technology (“hybrid meeting”).  
 

(a) How does the listed issuer determine the quorum of the hybrid meeting? 
 
The quorum of the hybrid meeting can be determined by the number of shareholders 
present in-person at the meeting and shareholders logged-in at the start of the meeting.  
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(b) Must the chairperson of the general meeting be present in-person at the Main 
Venue? 
 
Yes. As required under section 327 of the Companies Act 2016, the chairperson of the 
meeting must be present in-person at the Main Venue.   
 

(c) Must the listed issuer’s constitution contain expressed provisions allowing it to 
utilise virtual meeting technology to conduct hybrid meetings?  

 
A listed issuer may conduct hybrid meetings provided its constitution does not prohibit 
it from doing so (e.g. there are no express provisions requiring physical meeting venue 
only). Notwithstanding this, to ensure that the listed issuer’s constitution is updated and 
comprehensive, it should proceed to amend the relevant provisions in its constitution 
that may be inconsistent with the requirements for the listed issuer to conduct hybrid 
meetings as set out in paragraph 8.27A(2) of the Main LR.   
 
 
 

CHAPTER 9 – CONTINUING DISCLOSURE 
  
Disclosure of Sustainability Statement in Annual Report 
 
9.51 [Deleted] 

 
9.51A [Deleted] 
 
9.51B [Deleted]Is it mandatory for a listed issuer to comply with the Sustainability Reporting 

Guide issued by the Exchange when it prepares its Sustainability Statement? 
 

Whilst adherence to the Sustainability Reporting Guide is voluntary, the Exchange would 
strongly encourage listed issuers to refer to the Sustainability Reporting Guide when preparing 
their Sustainability Statement. 
 

9.51C Can a listed issuer issue a standalone Sustainability Statement separately from its 
annual report? 

 
Yes, the listed issuer may do so provided that the standalone Sustainability Statement – 

 
(a) complies with paragraphs 6.1 to 6.5 of paragraph 6.0 of Practice Note 9 of the Main 

LR; and  
 

(b) is issued concurrently with the annual report. 
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9.51D Assuming that a listed issuer chooses to issue a standalone Sustainability Statement 
that satisfies the requirements in Question 9.51C above, must the listed issuer send a 
hard copy of the standalone Sustainability Statement to its shareholders who request 
for a hardcopy of the annual report? 

 
Yes. As the standalone Sustainability Statement forms part of the annual report, the listed 
issuer must send a hard copy of the standalone Sustainability Statement together with its 
annual report to its shareholder who has requested for a hard copy of the annual report.   

 
9.51E   [Deleted]Since Annexure PN9-A of Practice Note 9 of the Main LR currently prescribes 

the common material sustainability matters which a listed issuer must manage and 
disclose in its Sustainability Statement, is the listed issuer still required to undertake a 
materiality assessment to determine its other material sustainability matters?  

 
Yes, a listed issuer must still undertake a materiality assessment and make the necessary 
disclosures as required under paragraph 6.2 of Practice Note 9 of the Main LR in its 
Sustainability Statement. 

 
9.51F  Under paragraph 6.2(e)(ii) of Practice Note 9 of the Main LR, a listed issuer must 

disclose, among others, whether its Sustainability Statement has been subjected to an 
independent assurance performed in accordance with recognised assurance standards. 
What are these recognised assurance standards?  

 
The recognised assurance standards refer to –  
  
(a) the International Standard on Sustainability Assurance (“ISSA”) 5000, General 

Requirements for Sustainability Assurance Engagements; 
 

(b) the International Standard on Assurance Engagements (“ISAE”) 3000; or  
 

(c) the International Organization for Standardization (“ISO”). 
 
9.51G Under paragraph 6.6 of Practice Note 9 of the Main LR, a listed issuer should consider 

the relevant resources or guidance materials as may be referred to by the Exchange 
from time to time when preparing the Sustainability Statement. What are these resources 
or guidance materials? 
 
The resources and guidance materials here refer to those offered by PACE (Policy, 
Assumptions, Calculators and Education), an initiative established by the Advisory 
Committee of Sustainability Reporting1 to support listed issuers in using the IFRS S1 General 
Requirements for Disclosure of Sustainability-related Financial Information and IFRS S2 
Climate-related Disclosures. PACE offers a wide range of resources, including policy guidance, 
emissions calculators, and capacity building programs, to ensure companies of all sizes can 
meet the sustainability reporting requirements. The resources and guidance materials can be 
found on PACE’s website at: https://www.sc.com.my/nsrf/pace. 

 

 
1  The Advisory Committee of Sustainability Reporting (“ACSR”) is an inter-agency committee which comprise 

representatives from Securities Commission Malaysia, Audit Oversight Board of the Securities Commission Malaysia, 
Bank Negara Malaysia, Companies Commission of Malaysia, Bursa Malaysia, and the Financial Reporting 
Foundation. 

 

https://www.sc.com.my/nsrf/pace
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Saving and Transitional Provisions for Sustainability Statement  
 
9.51H Is a listed issuer still required to disclose the common material sustainability matters 

(“CSMs”) in its Sustainability Statement issued for financial year ending (“FYE”) on or 
after 31 December 2024 and 31 December 2025?    

 
All listed issuers are required to disclose the CSMs prescribed under Part B, Annexure PN9A-
A of Practice Note 9A of the Main LR in the Sustainability Statement issued for FYE on or after 
31 December 2024. However, disclosure of CSMs will no longer be required in Sustainability 
Statement issued for FYE on or after 31 December 2025.  

 
 

[END OF APPENDIX 2] 


